10: HARPUNA
Diskuze o šifře 10 HARPUNA.
Tohle mohla být krásně hravá nápadovka s aha efektem, kterou bohužel zabilo řešení předchozí šifry. V kombinaci s cyklostezkovými přesuny to beru jako slabší moment na jinak super hře.
Hmm. Na jednu stranu v danou chvíli radost, že odpadá jedna šifra a zvyšuje se šance na dokončení hry, na druhou stranu, průchodovka na 5s je v téhle fázi hry už opravdu málo. Typ šifry vhodný někam daleko dřív, sem už dojdou týmy, pro které to je nešifra..
Při hře mě ta průchodovka taky zarazila. Ale na Puzzled Pint jsme se o ní bavili s Alešem a došli jsme k tomu, že to mohlo vzniknout i takhle:
- Org vidí zajímavý tvar lesa a přijde s pěknou aha efektovou šifrou.
- Pak ale přijde testování a testeři na to koukaj jak z jara, dělají s tím strašný věci. Přitom hra tady potřebuje něco lehkého. Bude potřeba týmy nějak popostrčit, ale přímo v šifře se to udělat moc nedá.
- Mám předchozí šifru, která má velkou volnost na tajenku, tak dám nápovědu do ní. Není to krásné, ale dramaturgie dostane přednost.
Asi bych v takovou chvíli jako org postupoval stejně. Jiná možnost je harpunu zahodit a použít nějakou jinou krásnou rychlou lehkou šifru, ale tu třeba taky nemusím mít.
(Je to z mé a Alešovy strany čirá fan fiction. Ale třeba to tak bylo!)
- Org vidí zajímavý tvar lesa a přijde s pěknou aha efektovou šifrou.
- Pak ale přijde testování a testeři na to koukaj jak z jara, dělají s tím strašný věci. Přitom hra tady potřebuje něco lehkého. Bude potřeba týmy nějak popostrčit, ale přímo v šifře se to udělat moc nedá.
- Mám předchozí šifru, která má velkou volnost na tajenku, tak dám nápovědu do ní. Není to krásné, ale dramaturgie dostane přednost.
Pěkná konstrukce, ale tak to nebylo :-) Skutečná timeline
- Mám šifru BRAMBORAČKA, která má sakra malou volnost na tajenku vzhledem k možnostem mezitajenky (nebudu se tady rozepisovat, můžeš zkusit sám…)
- Nedaří se mi zakódovat žádnou normální tajenku (křížení cest, cíp lesa…)
- Dívám se na mapu a z nouze usoudím, že tvar lesa by mohl projít jako zelená ryba
- V orgovském týmu nepanuje shoda, musím vytvářet fotomontáže, abych všechny přesvědčil
- S velkou dávkou štěstí objevím na streetview v místě rybí řiti dub, který se mi vejde do konce tajenky
- Někdy potom vznikne šifra HARPUNA
Takže pokud se vám harpuna nelíbí, budete se s tím muset smířit bez výmluv na proces tvorby :-)