silhouette

09: BLACKBOX

TMOU 25

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Václav Peca) #1 9. 11. 2024 15:31

Diskuze o šifře 9 BLACKBOX.

DT
Divocí tučňáci (Vlada) #2 10. 11. 2024 15:43

Bylo by možné nasdílet stl soubor pro 3D tisk děrované krychličky? Díky.

DAP
Dopijem a pudem... (Dimitrii) #3 10. 11. 2024 18:25

Měli jsme ten litr vody mít s sebou kvůli dvěma využitím krychle? Pokud jo, přijde mi to zbytečné. Nebo to souviselo s nevyužitými plavkami?

Org
Organizátoři (Václav Peca) #4 10. 11. 2024 18:28

[2] STL soubor jsme doplnili na stránku Šifry a řešení.

CF
Corn Flakes (Des) #5 11. 11. 2024 09:18

Některé týmy dlouhého doletu tu trávily 7+ hodin, nemohli náhodou mít vadně vytištěný artefakt? Jak vlastně probíhala kontrola?

FS
Ferne Sterne (Sváťa) #6 11. 11. 2024 11:00

Přesně tak. My ji dali rychle, ale taky jsme se při přesunu na další bavili o tom, jestli/jak se otestovalo 240 kousků.

AF
Aplikované Fň (Emil) #7 11. 11. 2024 15:21

Devátá šifra a sedmé použití Polybiova čtverce – zajímavá dramaturgie hry. Naštěstí už poslední. K samotné šifře – mezi tradice na Tmou patří, že se využije nějaký artefakt. Raději bych si ovšem užil hru, kde žádný artefakt nedostanu, než jej využít k dvěma naprosto triviálním šifrám. Navíc kvůli němu táhneme v batohu vodu navíc… no, nestálo to zato. Na jednu stranu smekám před tím, kdo dokázal tuto kostku zkonstruovat, určitě to není nic jednoduchého, ale pro hodnocení obou artefaktových šifer bych použil jistou hlášku z Pelíšků.

V
voy-a-ger (Ondra) #8 11. 11. 2024 21:51

>> Devátá šifra a sedmé použití Polybiova čtverce – zajímavá dramaturgie hry. Naštěstí už poslední. << Tohle mi taky nepřijde úplně ideální, osekat pomůcky prakticky na binárku a polybia, binárku pro jistotu nepoužít a polybia mít na (skoro) každé šifře. Jako chápu, že chci využít něco specifického pro daný rok, ale tohle mi přišlo moc. Jo a vůbec by mi osobně nevadilo, kdyby tam občas byly i klasické principy, typu morse, semafor, atd. (ne že by mi chyběly, ale TMOU se jim poslední roky docela vyhýbá a nedělal bych to za každou cenu, větší variabilita mě vždy potěší)

ČR
Černý racek (Ondra) #9 12. 11. 2024 07:10

Mně teda přijde, že hlavní vlastností Polybiova čtverce na jiných šifrovačkách je nutnost vynechat dohodnuté písmeno. Na pětadvacítkové abecedě tohle odpadá a celý čtverec je jen trochu jiná reprezentace očíslování abecedy. Skoro škoda tomu dávat jméno a prohlašovat to za speciální kódovací princip. Při hře mě vůbec nenapadlo si za každé použití čtverce dělat čárky a ani jsem neměl pocit, že bych byl v nějaké části hry nějak ochuzen na variabilitě.

NTV
Nejkanoničtější tužky v penálu (NnqJirka) #10 12. 11. 2024 09:15

Tak mně teda přišlo využití čtverce úplně akorát a naopak jiné principy mi vůbec nechyběly.

V
voy-a-ger (Ondra) #11 12. 11. 2024 09:25

Mně teda přijde, že hlavní vlastností Polybiova čtverce na jiných šifrovačkách je nutnost vynechat dohodnuté písmeno. Na pětadvacítkové abecedě tohle odpadá a celý čtverec je jen trochu jiná reprezentace očíslování abecedy. Skoro škoda tomu dávat jméno a prohlašovat to za speciální kódovací princip. Při hře mě vůbec nenapadlo si za každé použití čtverce dělat čárky a ani jsem neměl pocit, že bych byl v nějaké části hry nějak ochuzen na variabilitě.

Tak pro mě je jiná reprezentace očíslování abecedy skoro každá substituce a taky bych nechtěl, aby 7 z 9 šifer bylo binárkou a podobně.. ale samozřejmě je to jen osobní názor, třeba jsem výjimka ;-)

8KK
8. kejkle kouzelníka Žita (Petr) #12 12. 11. 2024 10:55

Některé týmy dlouhého doletu tu trávily 7+ hodin, nemohli náhodou mít vadně vytištěný artefakt? Jak vlastně probíhala kontrola?

Abych řekl pravdu, na některých dírkách jsme se trápili a cpali tam vodu opakovaně, zda nakonec protoče, nebo je to slepé. Někdy se to povedlo až na několikátý pokus. A často to neprošlo, udělala se nahoře „louže“ pokrývající několik dírek a proteklo to jinou, než tou, do které jsme to cpali stříkačkou.

ÚT
Ústřední topení (Index) #13 12. 11. 2024 11:10

Vorymu to fungovalo naprosto bezchybně. Když jsem to ve Vězení zkoušel chvilku já, tak se mi spíš dělal rybník nahoře. Takže mnedle to chtělo nějaký fígl, který snad časem odhalím.

FB
Freezy Bee (Jakub) #14 12. 11. 2024 19:34

Tohle mi taky nepřijde úplně ideální, osekat pomůcky prakticky na binárku a polybia, binárku pro jistotu nepoužít a polybia mít na (skoro) každé šifře. Jako chápu, že chci využít něco specifického pro daný rok, ale tohle mi přišlo moc. Jo a vůbec by mi osobně nevadilo, kdyby tam občas byly i klasické principy, typu morse, semafor, atd. (ne že by mi chyběly, ale TMOU se jim poslední roky docela vyhýbá a nedělal bych to za každou cenu, větší variabilita mě vždy potěší)

Ja naopak prosim o zachovanie sucasneho trendu, cim mensie pomocky, tym lepsie ;) Pride mi, ze tato tmou bola v tomto smere extremne vydarena – pouzivali sa vlastne iba dva principy, takze odpadala nutnost umeleho mapovania principov na sifry. Navyse v tom vidim jednu z moznosti ako spravit hru pristupnejsiu pre menej skusene timy.