silhouette

10: OPRUZENINA

TMOU 25

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Václav Peca) #1 9. 11. 2024 15:32

Diskuze o šifře 10 OPRUZENINA.

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #2 10. 11. 2024 12:37

Opruzenina je lehounce diskutabilní v (před)posledním kroku – s vědomím toho, jak to asi bude fungovat jsme tajenku raději vybrutili, než abychom hledali pravidlo, jak omezit množiny písmen pro jednotlivé trojice. Ale stejně se nám šifra spíš líbila a luštění bylo týmové…

ČK
Čtenářský kroužek (Ctirad) #3 10. 11. 2024 20:42

Jak po několika hodinách v nočním lese prohlásil jeden týmový kolega: „Pěkná šifra, bohužel orgové mysleli jinak, než my“. Nápad nakonec nepřišel, ale po příchodu 3:40, přesunu na devátou do kavárny a závěrečném přesunu na sluníčko jsme to vzdali až v poledne. Dnes, když jsem to podle návodu dolušťoval se synkem jsem zjistil, že si někdo z našeho týmu udělal k několika trojicím poznámky, ze kterých bylo patrné, že se řadí obrázky podle abecedy, ale bohužel jsme to nerozvinuli.

CF
Corn Flakes (Des) #4 11. 11. 2024 09:24

Taky jsme ten poslední krok vybrutili, protože nás v tu chvíli nenapadla vlastnost, která by z šesti možných stavů udělala pětadvacet.

FS
Ferne Sterne (Sváťa) #5 11. 11. 2024 11:33

Tahle se nám líbila, i když dala zabrat. Až do přečtení mezitajenky to šlo jak po másle. Pak přišla noční krize a my se na dobrou hodinu zasekli než přišlo pozorování, že obrázky v rámci skupin jsou podle abecedy. Byla taková hezky „tmářsky“ do puntíku vytěžená. Jediná malá vada na kráse snad jen ten otazník místo očekávaného A v mezitajence.

AS
Albert Stallone (Míla) #6 11. 11. 2024 11:53

Pořád jsem přemýšlel, proč se šifra jmenuje tak blbě… a už mi to došlo :-) Krásný!

FS
Ferne Sterne (Dan) #7 11. 11. 2024 12:04

[6] Souhlasím! Tato šifra určitě měla potenciál k tvorbě zákysové zapářky :))

AF
Aplikované Fň (Emil) #8 11. 11. 2024 15:26

Na desítce jsem čekal první těžší šifru a ona opravdu přišla. Díky spolupráci v týmu se nám dařilo postupně odhalovat další kroky, takže jsme se nijak zvlášť nezasekli. Zvlášť díky matematikům v týmu, kteří se ve správnou dobu zeptali, kolika různými způsoby lze seřadit množiny, které (…) a ono pětadvaceti.

FB
Freezy Bee (Martin) #9 14. 11. 2024 23:27

Tuhle bych chtěl pochválit ještě extra. Mně se fakt moc líbilo, jak to do sebe zapadalo a těch dělení bylo taky přesně 25. Když to člověk dal autorsky, krásně přečetl stejnou tajenku znovu a jinak. Dokonce i ten otazník na konci měl najednou zcela jiný (a zcela jasný!!) význam a udělal mi obrovskou radost – prostě taková třešnička na dortu.

Autorům gratuluju!