silhouette

11: DIALOG

TMOU 25

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Václav Peca) #1 9. 11. 2024 15:32

Diskuze o šifře 11 DIALOG.

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #2 10. 11. 2024 10:53

Parádní šifra, postupně se odhalovala, navíc nám v týmu sedla – asi nejhezčí luštění za celou hru…

C
Chlýftým (Aleš) #3 10. 11. 2024 19:27

Jo. Tohle bylo dobrý :). Aleš zhruba z osmé ranní by to nenapsal. Ale někdy o půl hodiny později jsem si v rámci terapie koprolálií pěkně od plic ulevil nad tím, jak přesně bych si představoval, kdyby ta šifra vypadala takhle, a byla úplně pitomá. Svou litanii jsem zakončil slovy „No, a co kdyby to tak nebylo?“ a brzo jsme šli.

FS
Ferne Sterne (Sváťa) #4 11. 11. 2024 10:52

Tak tahle šifra nám zlomila vaz a znovu připomněla, že některé náhody jsou skutečně jen náhody. Máme nakreslené bludiště a vlevo od středu M, vpravo B.

Ta písmena jsou tak hezky půlka abecedy! Ten jeden asymetrický chlíveček by mohlo být A a pak máme jednu půlku bludiště od B, druhou od M. Zkoušíme různé algoritmy vepisování písmen „do hloubky“, když jsme doteď bludiště konstruovali „do šířky“. Daří se jich vymyslet několik, které bludiště deterministicky vyplní s písmeny B,M na správných místech, ale nic neleze.

Pak přichází nápad. Co jsou ty divné věty anglicky dole? Q up, W down? Jo počkat! Malé q vzhůru nohama je „b“ a malé W vzhůru nohama „m“, která tam máme! Takže do chlívečku vepíšeme písmena, aby královskou procházkou ve střední části bylo čitelné wtf (resp. mtf) i dafuq(b). Začíná kombinatorika, jak tam poskládat další, aby se dala číst i ta ostatní divná slova z textu. Jde to vždycky poměrně dlouho, než narazíme do zdi :). A ty různé paragrafy, balasty, komforty a adepty tam takhle ohýbáme 6 hodin.

AF
Aplikované Fň (Emil) #5 11. 11. 2024 15:31

Tato šifra mi přišla celkem těžká, protože klíčový prvek, tedy jak opísmenkovat pole, byl docela záludně ukryt v textu. Hodně dlouho jsme do ní koukali, měli nakreslený ten útvar a nic. Nakonec pomohla analýza a zamylení se nad tím, proč v jednom místě v textu je najednou tolik F.

J
JTHTN (Já - Filip) #6 13. 11. 2024 05:58

Tady byla bohužel naše konečná :-( Nakreslit správný útvar/mřížku nebyl žádný problém a měli jsem ho prakticky hned, ale ta abeceda a zrcadlení! V abecedě pro letošní ročník je přesně pět písmen souměrných vodorovnou osou BCDEK, šest svislou AMTUVY, čtyři oběma HIOX a zbylých deset FGChJLNPRSZ přes žádnou. No a mřížka má taky přesně pět vodorovných chlívečků 1×2, šest svislých 2×1, čtyři o velikosti 2×2 a zbylých deset 1×1. Takže až do konce hry jsem se je tam prostě snažili našroubovat a dodržet vlevo M a vpravo B. Sice nějaký kverulant v týmu (myslím, že to byla Ivča) říkal, že to nebude ono a že musíme najít něco jiného, ale nikdo ji moc neposlouchal.

FS
Ferne Sterne (Sváťa) #7 14. 11. 2024 09:26

[6] Hodně slušný :)). Tak to věřím, že tuhle slepou stopu bychom taky neopustili, kdybychom ji objevili…

Org
Organizátoři (Honza Klusáček) #8 14. 11. 2024 10:18

[6] OMG, to je hezký, kdybych si toho všimnul při tvorbě šifry, tak bych to určitě nějak použil!

J
JTHTN (Já - Filip) #9 15. 11. 2024 12:11

[8] :-) Škoda, že jsem si toho Já všiml při luštění :-). Zastavilo nás to v pěkně rozjeté šifrorovačce na posledních šest hodin. Třeba to někdy někdo jinde použije :-).

C
Chlýftým (Aleš) #10 15. 11. 2024 12:47

My jsme si toho taky téměř všimli, jen jsme to nedopočítali k dokonalosti. Kdyby jo, tak tam sedíme dodnes :)