07: PŮLENÁ
Diskuse o šifře Půlená.
Tady jsme úplně minuli mezitajenku v prvních písmenech (zpětně nechápu jak jsme si jí mohli nevšimnout), ale nijak nám nechyběla. Nová slova byla převážně hezky jednoznačná. Hezká šifra :)
První slova, která jsme doplnili, byla KURT a TAŠKA. Zkusil jsem je přepsat do morseovky a hele: obě jsou symetrická až na středy
- .-.(.-).-.- (A)
- .-.(..-).-.- (U)
…myslel jsem si, že tady uděláme rekord stanoviště, ale dál už to nevycházelo :)
Pak už jsme správně rozpůlili slova a dál vše zapadalo. Nakonec to byla krásná šifra. Už to, že šla slova unikátně rokombinovat do nové jedenáctice, mi přišlo obdivuhodné, ale že se pak ještě dají spárovat a liché slovo přečíst jako fonetická tajenka, to je majstrštyk :)
(mezitajenky jsme si všimli a pomohla nám)
(z čárek (spojovníků) na začátku řádku se stal nečíslovaný seznam, tak snad to rozluštíte)
Taky jsme si vůbec nevšimli mezitajenky.
Pak jsem říkal něco jako „no, kdyby se hrálo v Praze, tak bych věděl, kam jít (tedy ne do Žitný)“. Takže děkujeme poučce „věčný jezděj tramvaje“.
Tak tohle bylo fakt nádherný. Od správné cesty řešení aspoň tedy mě osobně nejdéle odkláněl hlavně fakt, že bych nevěřil, že se dá šifra takhle krásně poskládat :) Díky…
[5] Jo, věčné, věčné, ale v ječné, to je přece v Praze, to to nebude… a už jsme vyráželi ohledávat nepříliš vzdálenou Kapli věčného pramene. Naštěstí jsem se jako chodič cestou tam ztratila a mezitím někdo zkusil, jestli Ječná není i tam.