silhouette

12: MAGNUS

TMOU 25

Zpět na seznam vláken

Org
Organizátoři (Václav Peca) #1 9. 11. 2024 15:32

Diskuze o šifře 12 MAGNUS.

F
Fixit (Standa) #2 10. 11. 2024 11:21

Po přiřazení písmen figurkám jsme se hned rozeběhli na místo s figurkou „X“, které jsme označili vylučovací metodou jako poslední, a proto jsme si byli jistí správností řešení. Na místě „X“ jsme ale žádnou šifru nenašli, tak jsme vytáhli zadání znovu a dohráli tu partii, která byla moc hezká. Výsledné místo bylo naštěstí hned na vedlejším čtverečku, takže jsme si ani vůbec nezašli :)

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #3 10. 11. 2024 11:49

Pro nás zásek, protože jsme indexovali jinak, nikoliv průsečíky, ale složitější metodou, kdy figurky indexovaly Polybia nikoliv svou fyzickou polohou, ale tím, kolikáté jsou v řádku/sloupci. Tímto vyšla tajenka: TESLA HK BUH, což nám bylo dost podezřelé. Snažili jsme se pak napasovat tuto tajenku na pozici bílého krále po odehrané partii – nějakou asociací (bůh je král, Tesla je většinou nejspíš bílá, jenže co tam dělá ten Hradec Králové – že by opět asociace na krále? – případně když z mezitajenky vynecháme dvě písmenka, vyjde TESAK BUH – což by mohlo asociovat BILY (tesak) KRAL (buh). Ale nelíbilo se nám to, bylo jasné, že něco přehlížíme. Zvolili jsme přesun do prostoru přeskládané mapy, po zkušenosti s VDJ jsme raději zkontrolovali koncovou pozici bílého krále, nabrali novou energii – a šifru pak vyluštili správně autorsky. Byla to výrazná šifra, ozdoba ročníku, pro nás překonaný luštitelský zásek, takže super moment. A ještě k tomu byla v prvním kroku Pythagorova věta, což byl princip, který jsme vzhledem k 25 abecedě na letošním ročníku čekali.

Org
Organizátoři (Honza Klusáček) #4 10. 11. 2024 14:58

[3] TESLA HK BUH samozřejmě znamenala, že jste měli jít na bazén Tesly na Lesné, obléknout si plavky, najít na dně telefonní číslo a zavolat na něj, že Honza Klusáček je bůh – tím byste přeskočili zbytek šifer a okamžitě vyhráli.

Ne vážně, i když jsme se bavili v cíli a vím, co vám vyšlo, tak jsem pořád ten váš postup nevymyslel (takže asi vševědoucí nebudu, no)

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #5 10. 11. 2024 15:02

[3] TESLA HK BUH samozřejmě znamenala, že jste měli jít na bazén Tesly na Lesné, obléknout si plavky, najít na dně telefonní číslo a zavolat na něj, že Honza Klusáček je bůh – tím byste přeskočili zbytek šifer a okamžitě vyhráli.

Ne vážně, i když jsme se bavili v cíli a vím, co vám vyšlo, tak jsem pořád ten váš postup nevymyslel (takže asi vševědoucí nebudu, no)

Já hlavně oceňuji, jen abys věděl (když nejsi vševědoucí), že správné řešení bylo mnohem elegantnější než to naše. že jsme dokázali slepou uličku opustit, že zabral přesun proti trudnomyslnosti, že jsme ho udělali včas a že nás správné vyřešení psychicky nakoplo do další části hry. Šifru bych určitě zařadil do top šifer letošní TMOU!

Org
Organizátoři (Honza Klusáček) #6 10. 11. 2024 15:06

Já hlavně oceňuji, jen abys věděl (když nejsi vševědoucí), že správné řešení bylo mnohem elegantnější než to naše. že jsme dokázali slepou uličku opustit, že zabral přesun proti trudnomyslnosti, že jsme ho udělali včas a že nás správné vyřešení psychicky nakoplo do další části hry. Šifru bych určitě zařadil do top šifer letošní TMOU!

Já jsem rád, že se líbila, magnus patřil k těm konstrukcně složitějším 🙂

DAP
Dopijem a pudem... (Dimitrii) #7 10. 11. 2024 17:26

Šifra se mi líbila, věřím, že to muselo být složité sestavit. Ale stejně bylo potřeba udělat nějaké ústupky, ne? Mohl by se v běžné partii jinak dostat černý střelec na černých polích na výchozí místo v šifře?

Ü
Übertým (Majk) #8 10. 11. 2024 19:06

Nemohl. A těch černých pěšců je na královském křídle taky nějak moc.

Dost dlouho jsme si jinak říkali, že to skládání zadání do čtverce 13*13 vypadá dost samoúčelné, přeci nám mohli rovnou dát kompletní zadání. Tak jsme nakonec o to víc ocenili detail, že mapa naopak dávala smysl jen ve čtverci 12*12.

E
Eskymáci (Radek) #9 10. 11. 2024 21:43

Magnum opus!

CF
Corn Flakes (Des) #10 11. 11. 2024 09:25

Šifra se mi líbila, věřím, že to muselo být složité sestavit. Ale stejně bylo potřeba udělat nějaké ústupky, ne? Mohl by se v běžné partii jinak dostat černý střelec na černých polích na výchozí místo v šifře?

Nad tímhle jsme mávli rukou hned, protože šachové úlohy běžně bývají v nějakém výchozím stavu, do kterého by se reálná partie nikdy nedostala.

AF
Aplikované Fň (Emil) #11 11. 11. 2024 15:42

Za mě druhá nejlepší šifra hry! Začátek přitom nebyl bůhvíjaký – při přesunu zjišťujeme, že část v týmu nemá v Mapách.cz ty skály v bližší rokli, protože asi nemá staženou offline mapu. Samotné stanoviště je v nepříliš pěkné díře, kam se pro šifru nikomu nechce. Sedáme si tedy poblíž rozcestí na rovinku a začínáme luštit. Nápady přichází jeden za druhým, stříháme, čteme mezitajenku, určujeme výsledný čtvereček. V tu chvíli narážíme na další zádrhel – mapa v šifře je z webové verze Map.cz, která se dost liší od mobilní mapy. Dlouho tedy hledáme onu kličku potoka, podle které jediné lze jasně určit místo, kde se cyklostezka a žlutá značka přibližují. Naštěstí se po nějaké chvíli podíváme i na webovou verzi mapy a je jasno. Co se týká papírových map, rozhodně nejsem pro jejich návrat. Elektronické mapy totiž mají výraznou výhodu v jedné funkci, a to je vyhledávání. Když mi vyjde kříž, můžu si zjistit, kde jsou v okolí kříže. S papírovou mapou se mi už stalo, že jsem šel jinam, protože jsem přehlédl, že někde je ještě bližší objekt. Případně pokud mi vyjde bunkr a nikde ho v mapě nevidím, dám si ho vyhledat. Papírová mapa je za mě úloha ve stylu „kde je Wally“, která tým může pěkně zaříznout.

CF
Corn Flakes (Des) #12 11. 11. 2024 15:49

Všem ludditům bojujícím za návrat papírových map bych rád připomenul ten opruz se sháněním toho jediného správného vydání té jediné správné mapy, kterou už pak člověk v životě nepoužil :)

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #13 11. 11. 2024 16:14

No tak luddita hlásí: samozřejmě tím míním provedení, kdy tým od orgů mapu dostane. To, že se něco dá řešit elektronicky, neznamená, že to je hezké a má to atmosféru. Orienťák taky neběhám s tabletem a podle GPS. Chápu, či spíš vnímám protinázory, ale prostě to mám jinak, a mám dojem, že podobných ludditů není zrovna málo…

CF
Corn Flakes (Des) #14 11. 11. 2024 16:22

[13] Pravda, uznávám. Já mám teda od jistých Svíček z orgovských map PTSD :D

AS
Albert Stallone (Ivo C.) #15 11. 11. 2024 16:34

Já přidávám: mě na mapách v telefonu jednak vadí, že nemám komplexní představu v prostoru – a nechce se mi při přesunech čučet do displaye (a už vůbec ne se tupě spoléhat na navigaci). Kráčení s mapou bylo zábavnější. A když není tajenka jednoznačná, tak nevím, v jakém výřezu hledat, při jakém zoomu. Tenhle problém mám v posledních letech na hrách opakovaně. Prostě mi to spoléhání na elektroniku na outdoorové hře vadí – chci používat displej a technologii co nejméně (herní luddita tedy zjevně jsem). Mimochodem třeba letošní tajenka s „GOLF“ mohla v daném místě odkazovala ke golfovému hřišti a ve vyhledávači dávala daleko bližší bar GOLF, který naštěstí neměl až tak úplně jasný severní roh. Kdyby ho měl, co by bylo správné místo? Tohle se prostě nedá dotestovat…

AS
Albert Stallone (Míla) #16 11. 11. 2024 16:50

[11] No, nebo zadáš golf a najde ti to ID.Golf club, protože nápis golf je jen v podkladové vrstvě . Nebo nenajdeš fotbalové hřiště, protože to správné se tak v mapách nejmenuje, jenom tam je (Monolog 2024, naštěstí jsme si toho všimli). Nebo ti to najde Amfiteátr 2km daleko a ten správný ne, i když někomu jinému ano (Monolog 2023). Takže problém zůstává úplně stejný, jen je maskovaný za zdánlivý determinismus.

V
voy-a-ger (Ondra) #17 11. 11. 2024 21:44

Tak já se přidávám k podpůrcům online map s povolenou GPS. Jednak jsem schopný se ztratit i s nimi a druhak mám radši, když na šifrovačce jde primárně o šifry a všechno ostatní, včetně navigace, je jen nezbytná nutnost, tj. netřeba to omezovat, pokud to mají všichni stejně. Má to pro mě jednu výjimku a to, když papírovou mapu vyžaduje šifra (například lego-špejle na Napalmně).